Magyarország

A Cserhát titkai – a jó palócok nyomában

A Cserhát az Északi középhegység tagja, felszíne és kőzetei is rendkívül változatosak. Szomszédos a Börzsönnyel és a Mátrával, de velük ellentétben fő kőzetalkotója nem a vulkanikus tevékenységek során keletkezett, hanem üledékes kőzetek. Azonban a földtörténeti korok során egyes vulkánkitörések alkalmával először riolit, majd andezit került a felszínre. A tektonikus mozgások hatására törésvonalak keletkeztek, amelyekhez hozzájárult az erózió is, ami végül kialakította a Cserhát vidékének változatos tájait. A Cserhátot hegyvidéknek nevezzük, de valójában dombvidék, hiszen az 500 méteres középhegységi magasság felé, csak néhány csúcs emelkedik.

A Cserhát egy mesevilág, amely igazi meglepetéseket tartogat mindenkinek, aki kíváncsiságát hátizsákjába dobja és elindul, hogy a lágy lankák vezessék az útján.

Az elmúlt hetekben nekem is volt lehetőségem alaposan feltérképezni ezt a vidéket, amelyről készítettem egy átfogó anyagot, amelyet szabadon le lehet tölteni, ha te is kíváncsi vagy erre a varázslatos, főként palócok lakta vidékre. Ha van kedved, akkor csatlakozhatsz is hozzám a valóságban is, hogy megmutassam számodra a Cserhát rejtelmeit, engedd meg, hogy én legyek az idegenvezetőd.

Töltsd le innen:

A Cserhát titkai

A projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával jött létre.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük