Magyarország,  Uncategorized

A szomolyai kaptárkövek titokzatos világa

Szomolya Egerhez pár kilométerre található, a Bükkalja egyik kedves települése. A falu központjától jól jelzett turistaúton vagy akár autóval is egészen közel meg lehet közelíteni a Kaptárkő tanösvényt, amelyet 2019-ben adtak át a területtel ismerkedőknek.

A parkolótól jobbra murvás út vezet fel a tanösvény kezdetéig, ezzel szemben a szomszédos domboldalon pedig egy kilátó kínál pazar kilátást a környékre. A murvás úton felfelé haladva bal oldalon szőlőültetvény színes levelei lengedeznek, őszidőben kéklő kökény és pirosló csipkebogyó kínálja portékáját az arra nyitott vándornak.

Az egykori kőbányai tevékenység lecsupaszított hegytetőt teremtett, de a tanösvény kezdetét jelző kapu után, lépcsősor vezet alá a megmaradt ép kaptárkövekhez.

A fém lépcsők kényelmes utat nyitnak mindenkinek, aki eddig félve közelítette meg a helyet. A fémlépcső kényelmes, de nekem egy kissé túlzottan közel is kerültek a kövekhez, nehéz nélkülük képet készíteni erről a különös képződményről.

Mik is azok a kaptárkövek?

Rövid videó a kövekről

Szomolyán nevezték el így őket, talán mert kaptár alakúak, bár valójában épp itt Szomolyán nem kaptár alakúak, a Bükkalján több helyen is lehet velük találkozni, máshol másként nevezték el, pl. köpüskő, cukorsüveg stb. de végül a kaptárkő elnevezés terjedt el.

út a kaptárkövekhez

A sziklákba fülkéket vájtak, amelyekben semmilyen logikus rendezőelv nem tűnik fel. Ezek a fülkék változó nagyságúak, körülöttük néhol egy keret is látható, illetve néhol egy-egy lyuk is, így feltételezhető, hogy valaha ajtajuk is volt.

Kaptárkő

A kaptárkövek keletkezésének ideje, építője és funkciója teljességgel ismeretlen. Többféle elmélet létezik, többek között, hogy valaha rítusokhoz áldozati helyként funkcionáltak, van, aki szerint ezek a fülkék temetkezési helyek, mások szerint méhek kaptárai voltak.

A fülkék

Ma igyekeznek más vidékeken is hasonló jellegű építési formákat felfedezni és azok funkciója alapján azonosítani az itteni vidék kaptárköveinek mibenlétét, remélem egyszer fény derül létezésük valódi titkára is.

Addig is érdemes felkeresni ezeket a titokzatos formációkat és hagyni, hogy a kövek mesélni kezdjenek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük