Téli túra
Tippek

A téli túrázás 10 parancsolata

Az igazi turista az, aki minden évszakban megtalálja a természet gyönyörűségét és nem riasztja vissza az évszakok váltakozása sem attól, hogy útra keljen.

Ebben a cikkben sok éves, évtizedes tapasztalatomat osztom meg veletek a téli túrázásról.

Soha nem felejtem első amatőr próbálkozásomat a Zemplénben, amikor adidas sportcipőmben harcoltam végig a térdig érő hóban. Persze mondanom se kell, ugye, hogy a túra varázslatos volt, de nem jutottunk a végére a magas hó miatt és persze konkrétan minden elázott rajtam és dideregtem a hideg autóban, amíg az be nem melegedett. De a kedvem nem ment el a téli kiruccanásoktól, sőt szinte az egyik kedvencemmé vált, így volt idő sok-sok tapasztalatot összegyűjteni.

A téli túrázás egy csoda, főleg, ha hó varázsolja mesebelivé a tájat, azonban ahhoz, hogy ez a csodás érzés meg is maradjon a túra végéig, íme néhány praktikus tanács, ami kényelmesebbé teszi számodra a túrázást, főként hazai körülmények között.

 • Soha ne indulj el egyedül! Az igazi nagy hegyekben, igazi tél van és bármi megtörténhet egy ilyen túrán, mindig legyen társad, hogy számíthassatok egymásra.
 • Olyan bakancsot vegyél fel, ami nem beázós, lehetőleg magas szárút, ami megvéd attól, hogy a mély hóban tett lépésekkor a cipő száránál osonjon be a hó és váljon meleg tavacskává a cipődben, bakancsodban.
 • Hordj kamáslit! Hogy mi az a kamásli? Lábszárvédőnek is nevezhetjük, egy túrázós ruhadarab, általában valamilyen „erősebb” anyagból, amelyet cipzárral, patenttal erősíthetsz a lábszárad köré és a bakancsod fűzőjéhez, így már biztosan nem tud a hó bekerülni a bakancsba. Sáros időben pedig a sártól kíméli meg a nadrágszárat ez a kiegészítő.
Kamásli
Kamásli
 • Rétegesen öltözködj! Legyen rajtad több pulóver, aláöltözet, amiből le tudsz venni, ha meleged van. Az egy darab vastag télikabát nem ideális öltözet téli túrához, mert nehéz, akadályoz a mozgásban, és elázik a havazásban.
 • Sokan kérdezik tőlem, hogy a sínadrágba jó-e túrázni? Az én személyes véleményem, hogy nem, de sokan ettől érzik magukat biztonságban, hogy nem fáznak meg. Szóval, ha fázós vagy és nincs sok szintemelkedés a túrában, akkor neked jó lehet a sínadrág. Aki izzadékony, illetve szeret szabadon mozogni, annak inkább egy aláöltözetet és egy nadrágot ajánlok.
 • Legyen nálad minimum két darab kesztyű! Én személy szerint 4-et szoktam vinni magammal, és kettő van rajtam egyszerre általában. Van egy vékonyka és arra húzok fel egy vastagabbat, ha fázik a kezem. A síkesztyűk nagyon jók a túrázáshoz is, mert nem áznak el. A legnagyobb veszély ilyenkor mindig az, hogy egy téli túrán az idő bármilyen lehet, a napsütéstől, a szeles, jeges, hódarásig. Ha elázik az egyetlen kesztyűd, akkor elmúlik a túra varázsa, mert azzal leszel elfoglalva, hogy ne fagyjon le a kezed…, így hozzál magaddal minimum 2 kesztyűt, hogy tudd cserélni, ha elázik az egyik.
 • Sapkából is legyen nálad legalább két darab, épp azért, mint a kesztyűnél, ha elázik, tudd lecserélni!
 • A dzsekid, héjkabátod legyen vízálló, ha esik a hó. Vagy lehet rajtad egy sima dzseki is, de a hátizsákodban lapuljon valami szélálló és esőálló kabát, héjkabát, amit rá tudsz venni az alap kabátodra, ha szükséges.
A komplett téli túraruházat
 • Mindig vigyél magaddal csereruhát, amit hagyj a buszban, kocsiban! Legyen pólód, nadrágod, másik cipőd, zoknid, pulóvered, amire le tudod cserélni az elázott, vizes ruháidat!
 • A nagyon hideg téli túrákon minden megfagy a hátizsákban, ezért érdemes termoszban meleg teát vinni a túrára, hogy tudj mit inni. És ne feledkezz meg az ivásról, mert az ember hajlamos arra, hogy télen nem iszik, de a mozgás miatt, ugyanúgy szükséges.

És van még plusz 8 tanácsom is:

 • Arra számíts, hogy nem biztos, hogy le tudsz ülni enni, így érdemes egyszerű, gyorsan megehető ételekkel készülni a túrára. Gyümölcsöket nem ajánlok, mert megfagyhatnak. Jó lehet, szőlőcukor, csoki, műzliszelet, kekszek, szendvicsek kinek-kinek ízlése szerint.
 • A magas hóban speciális felszerelésre hótalpra, túrasíre lehet szükséged, anélkül ne vágj neki egy túrának sem, mert csak nagy szenvedések árán tudsz előre jutni, ráadásul csak igen lassan.
 • Jeges út esetén hasznodra lehet egy „hómacska”, vagy érthetőbb nevén “csúszásgátló.” Ez egy olyan eszköz, amit rá tudsz erősíteni a bakancsodra és a talpadon így kis karmok, hólánc fogja a lépésbiztonságot megadni. 
CSúszásgátló
 • Legyen nálad túrabot, hótányérral, ez egy kerek műanyag, amit a botra lehet erősíteni, hogy a bot ne süllyedjen bele a nagy hóba. A túrabot segít megtartani az egyensúlyodat a hótalpazás (túrasízés) közben.
Hótányér
Hótányér
 • A napszemüvegről se feledkezz meg, ha kisüt a nap, a hó visszaveri a napfényt és ez hosszabb idő után szemüveg nélkül hóvakságot okozhat, ezért mindig legyen nálad napszemüveg. A síszemüveg is jó szolgálatot tesz, ha szeles az idő, melegen tartja az arcodat is. Ajánlom az arcmaszkot is főleg magas hegyeken, mert a jeges szeles időben életmentő lehet, ha nem azt érzed, hogy ezer kis tűvel szúrkálják az arcodat.
 • Mindig legyen nálad valamilyen navigációs eszköz, pl. gps, telefon stb. és az azokhoz való pótakkumulátor, töltő, mivel a hidegben gyorsan merülnek. Érdemes ezt a kütyüdet a kabát belső zsebében tartanod a pótaksikkal együtt, hogy tovább bírja a töltöttség. Erre akkor van szükséged, ha te vagy a túra kiötlője, hidd el, annál félelmetesebb nincs, amikor minden ködbe vész előtted és csak 5 méterre látsz előre és nincs semmi, amihez viszonyítani tudnád a helyzetedet.
 • Télen hamar sötétedik, ezért érdemes fejlámpát is magaddal vinned, hogy ne botorkálj a sötétben.
 • Magas hegyre csak tapasztalt emberrel menj télen (nyáron isJ), mert a lavinaveszély és az időjárás változására fel kell tudni készülni és az előrejelzések szerint alakítani az útvonalat.

Remélem, a fenti tanácsok megkönnyítik a túráidat a havas hegyekben és még az is lehet, összefutunk valahol.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.