Sete Cidades
Azori szigetek

Ékszerdoboz az Atlanti óceánon – Top 5 látnivaló az Azori szigeteken

Az Azori szigetek az Atlanti óceán közepén, félúton Európa és Amerika között helyezkedik el. Kilenc sziget ez, ami 3 csoportban egymástól több száz km távolságban található. Az elmúlt években volt szerencsém több időt eltölteni a Sao Miguel szigeten, amely a legnagyobb a maga 64 km hosszával és a 14 km szélességével.

Neked való a Sao Miguel sziget….

 1. Ha szereted a természetet és a szebbnél szebb tájakat.
 2. Ha imádod a vadregényes kalandokat.
 3. Ha arra vágysz, hogy lelassulj, kiszakadj a rohanásból és belekóstolj az igazi nyugalomba.
 4. Ha a zöld ezer változatát szeretnéd megismerni.
 5. Ha imádod a természetes termálvizeket meseszerű tájakon kipróbálni.
 6. Ha káprázatos kilátókból néznél körül.
 7. Ha megkóstolnád a világ egyik legfinomabb vulkanikus gőzében készült ételét a cozidót.
 8. Ha szembesülnél testközelben a természet erejével.
 9. Ha kipróbálnád  milyen, amikor egy fortyogó katlanban sétálgatsz.
 10. Ha dzsungelben lenne kedved sétálni.

Nem neked való a sziget,

 1. Ha homokos tengerpartot keresel.
 2. Ha szereted a kényelmes tengerpartra kifekvős, sétányos utakat.
 3. Ha nem bírod elviselni, ha bármikor eleredhet az eső.
 4. Ha óriási plázákat keresel shoppingolásra.
 5. Ha nem szeretsz gyalogolni.
 6. Ha nagyvárosi zsongásra vágysz.

Ha a teszten átmentél és rájöttél neked való a sziget, akkor megmutatom a saját szubjektív véleményem szerinti TOP 5 látnivalót.

Boca do Inferno
Boca do Inferno

Top 1:

A legszebb kilátás a szigeten a Sete Cidadesnél a Pokol kapujánál (Boca do Inferno) kilátópontnál nyílik. Miért-e misztikus megnevezés? Képzelj el, egy óriási krátert, amibe még 7 másik kisebb kráter is keletkezett (innen kapta a hetes elnevezést a városka is). Amikor ezek a vulkánok működtek, akkor bizony ez a táj nem volt épp édennek nevezhető. Ma azonban a kráterek egy részében tavacska csillog, sőt itt találod azt a helyet is a szigeten, ahol két egymásba érő tónak különböző színei vannak, az egyik zöld, a másik kéken veri vissza a nap sugarait. Keresd a Lago di Canario tavacskát, azt megszemlélve tovább sétálva a gigantikus japán cédrusok között, hamarosan egy lépcső vezet fel egy kilátópontra, ahonnan már rálátás nyílik a völgyre és a Lago Azulra, ahogy egyre feljebb érünk egyre szélesebb panoráma tárul elénk és több kráter csillogó víztükrét is láthatjuk. A tavakon túl a tekintet a sziget végét is eléri és a kéklő óceánba vész.

Terra Nostra botanikus kert
Terra Nostra botanikus kert

Top 2.

A legnagyszerűbb botanikus kert Furnasban  a Terra Nostra. Ez az a hely, ahol a két dolgot is kapsz egy áráért, a világ egyik legnagyszerűbb botanikus kertjét és termálvizes medencéket is. Óriási területen terül el és a növényvilág számtalan faját találjuk meg itt, gyönyörű rendezettségben és mesebeli összhangban. Óriási ginko biloba fasor között sétálhatunk, pálmafák között bolyonghatunk, tavasszal a kaméliás kertben pompázó virágok között gyönyörködhetünk. Minden évszakban virágzik épp valamilyen növény, így bátran látogatható. Ne hagyd ki a világ legnagyobb cikász gyűjteményét és a kis kacsák etetését sem! Ha elfáradtál, akkor egy meleg vizes medencében ejtőzhetsz és persze 2 jakuzziban is áztathatod megfáradt izmaidat.

Mosteirosi sziklák
Mosteirosi sziklák

Top 3.

A legszebb naplemente pont a sziget nyugati részén Mosteirosban van, ahonnan pompás rálátás nyílik az óceánra, miközben kis sziklákat színez meg a lemenő napsugár. Nyáron kitűnő fürdőhely ez a pont, a természet alkotta medencékben lehet hűsölni.

Lago Fogo
Lago Fogo

Top 4.

A második legszebb kilátást Lago Fogonál találod. A hegyre számtalan kanyar után juthatsz fel, közben több kilátópontnál is megállhatsz és mindig más arcát fogja mutatni neked a tó. A „tűz” tó (neve ezt jelenti) smaragdként bújik meg a kráter mélyén. Ha felsétálsz az adótorony mellé, megadod magadnak az esélyt arra, hogy megérezd a hely nyugalmát és belehallgass az ott fészkelő sirályok énekébe.

Teaültetvény
Teaültetvény Sao Miguelen

Top 5.

Európa egyetlen teaültetvényét is itt találod. A laikus ember biztosan nem így képzeli el a teacserjét, ami nem néz ki másnak, mint egy egyszerű sövénynek, de a csoda a részletekben rejlik! A sövényeket nyáron vágógéppel nyírják és a legfelső levelekből készül az Azori szigetek aromás teája. Rögtön két teagyárat is meglátogathatsz. A Cha Gorreána a nagyobb, gépesítettebb, míg a Porto Formoso a családiasabb, manufakturálisabb üzem. Érdemes mindkét helyet felkeresni és a teáikat az ingyenes kóstolókon megízlelni! A teák igazán aromásak, semmilyen más teához nem hasonlíthatóak, szerintem nagyon finomak!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük