lombkorona tanösvény zár
Szlovákia

Lombkorona tanösvény Zár (Szlovákia)

Ha szép kilátásra vágysz magaslati levegővel, akkor feltétlenül látogasd meg Zárban a fenyők magasságába épített tanösvényt.

Közel a lengyel határhoz a Magas Tátra és a Bélai Tátra lábánál 2017 őszén adták át a sétányt.

lombkorona tanösvény zár

Zár (Zdiar)-t elérve a Bachledova völgy felé kell haladni és nem meglepődni, hogy az út még nincs leaszfaltozva. Személyautóval, amíg van hely le lehet parkolni, buszoknak vissza kell menniük a faluig, hogy meg tudjanak állni.

A parkolótól a felvonó épületénél kell a vaslépcsőkön felfelé haladni. Jelenleg nem készült el a kabinos felvonó, ezért 2 km-es sétával, némi emelkedővel fűszerezve lehet elérni a tanösvényt.

A jegyet fent a tanösvény bejáratánál lehet megvenni.

lombkorona tanösvény zár

1000 köbméter fenyőt használtak fel az építkezéshez, amiből 600 méter hosszú sétány és egy 30 méter magas kilátó is készült. A tanösvényen néhány „nehezített” pálya is kialakításra került, ahol például libegő fákon kell átegyensúlyozni, természetesen senki nem tud leesni, mert drótháló biztosítja azt, aki esetleg félrelépne az akadályokon.

lombkorona tanösvény zár

A kilátóra kényelmesen szerpentinezve megy fel az út, babakocsival, kerekesszékkel is el lehet érni. A legfelső emeleten aztán ott vár az izgalom, mert kifeszítettek egy hálót, amelyre a bátrak kisétálhatnak és próbára tehetik magasságtűrő képességüket. A hálónak elég nagyok a rácsai, így érdemes minden leeshető dolgot biztonságba helyezni, zsebbe zárni, mert elég nehéz a 30 métert zuhanó mobiltelefont használni. A hálóra van aki csak pókjárásban, van aki hason csúszva merészkedik ki, mindenesetre jó próbája lehet önmagunk legyőzésének.

lombkorona tanösvény zár

A kilátóból meseszép panoráma tárul elénk a Bélai Tátrára.

Ottjártunkkor még nem működött, de a kilátóból a 120 cm-nél magasabbak egy zárt csúszdán keresztül lecsúszhatnak majd.

lombkorona tanösvény zár

A tanösvény igen népszerű, ezért érdemes elég korán érkezni, hogy ne sűrűsödjön be a tömeg.

A tanösvény honlapjának a linkje:

http://chodnikkorunamistromov.sk/en/

Egy kedvcsináló videó, amit mi készítettünk:

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük